EfB er videre i Europa League

07. Nov. 2013

EfB er videre til 1/16-finalerne i Europa League efter en flot 1-0 sejr hjemme over svenske IF Elfsborg. Indskiftede Mick van Buren var manden med den afgørende fod, der sender EfB videre mod nye europæiske eventyr.

Gruppespillets fjerde opgør blev indledt med anfører Hans Henrik Andreasen liggende som hængende angriber bag Mushaga Bakenga. Med hovedstærke HH i front forsøgte esbjergenserne sig derfor med en række indlæg fra kanterne, hvor HH’s hoved var målet. De mange indlæg kastede en række hjørnespark af sig i kampens indledning, der bar præg af blåhvidt overtag i spillet.

Minuttet efter Ankersen-brødrene havde vist nogle af deres kunster i gæsternes straffesparksfelt, måtte Hans Henrik Andreasen en tur til behandling, da en hård medfart fra tidligere stadig kunne mærkes. De svenske gæster pressede på i HH’s fravær, men Frederik Rønnow og EfB-defensiven var på plads.

I minutterne omkring den halve time havde EfB en række forsøg fra flere kanter. Første forsøg kom fra Emil Lyng efter en retur fra Mushaga Bakengas forsøg, men Lyngs afslutning fik aldrig den skæbne som chancen havde fortjent. Få minutter senere brugte en fremstormende Davidson Drobo-Ampem hovedet, da Jonas Knudsens indlæg fandt EfB-forsvareren i feltet. Kevin Struhr-Ellegaard var dog på plads i målet. Jonas Knudsen havde også en hånd med i den næste store chance. Et langt indkast fandt en fri Mushaga Bakenga tæt på målet, hvor kun en pragtredning af gæsternes keeper gjorde, at det var et skuffelsens suk og ikke et jubelbrøl, der steg til vejrs fra Blue Water Arena.

Gæsterne slap igen med skrækken to minutter før pausen, hvor Kevin Struhr-Ellegaard diskede op med en kæmpe redning og hindrede Bakenga i at score på sin friløber.

Få minutter efter pausen måtte Hans Henrik Andreasen sige tak for i dag. Ud gik HH og ind kom Mick van Buren. Som uret på måltavlen nærmede sig de 60 minutter, var Emil Lyng ved at stjæle showet. Lyng tog et langt sololøb op gennem banen og udnyttede, at gæsterne dækkede de blåstribede holdkammerater til at sende et langskud af sted. Hvad der lignede et skud, der ville gå ud til et målspark endte med at tage stolpen. Målet udeblev, men EfB nærmede sig mere og mere kampens første scoring.

Indskiftningen af Mick van Buren gav gevinst efter 71 minutter, da den hollandske angriber fik Blue Water Arena til at eksplodere i et jubelbrøl. I venstre side trak Peter Ankersen fra modstanderne og lagde et fladt indlæg ind mod forreste stolpe, hvor Mick van Buren fik kæmpet sig frem og presset gæsternes Marcus Rohdén til at score i eget mål. 1-0 og EfB var godt på vej imod 1/16-finalen.

Efter scoringen kom chancerne i en lind strøm. Den hollandske bomber var kort efter sin scoring tæt på at gøre det til 2-0, men svenskerne slap med skrækken. Gæsterne fra Elfsborg jagtede udligningen, men Rønnow var på plads. EfB havde efterfølgende chancen for at lukke kampen, men hverken Pape Paté Diouf eller Peter Ankersens afslutninger var nok, da esbjergenserne gang på gang kom frem til store chancer.

Som kampen tikkede ind i overtiden havde gæsternes Simon Hedlund et skud, der via Rønnows redning havnede i sidenettet. Det efterfølgende hjørnespark gav i stedet en friløber til Jakob Ankersen og Pape Paté Diouf. I stedet for selv at afslutte afleverede Jakob Ankersen til Diouf, der ikke fik ramt ordentligt på bolden, så den oplagte målchance gled ud i sandet.

Med resultatet i Liege, hvor Salzburg vandt med 3-1, er EfB med 1-0 sejren videre i Europa League, selvom der resterer to kampe af gruppespillet. Foran 10.049 kunne EfB-spillerne juble, da dommeren fløjtede kampen af. EfB er videre i Europa League!

- Vi skulle have lukket den noget tidligere. Det blev lidt indianerfodbold til sidst, da Elfsborg skulle satse. Vi vidste, at det ville blive en tæt kamp, da den også var tæt deroppe. Havde vi scoret til 2-0, tror jeg, at Elfsborg var faldet sammen, sagde EfB's cheftræner, Niels Frederiksen efter Europa League-sejren.

- Som jeg ser det, så er det den største danske præstation, siden FCK gik videre fra Champions League gruppespillet. Det var flot, da vi gik videre fra kvalifikationskampene. Nu er vi videre efter fire kampe og har spillet seks europæiske kampe og vundet de fem.

- Det var vigtigt for os at få en sejr, det har vi hungret efter. Vi holdte samtidig nullet, så det var en stor præstation af spillerne. 

Af Lars Johansen

nyheder_divider