Fra ungdomsspiller til superligaspiller

02. maj. 2017

Vi har netop forlænget kontrakterne med Jacob Lungi Sørensen, Mark, Brink, Klaus Moesgaard og Anders Dreyer. De har alle potentiale til at blive superligaspillere og nå videre derfra.

De fire spillere kommer fra EfB’s egen ungdomsafdeling, men det alene er ikke grunden til, at vi forlænger kontrakten med spillerne. De har talent, og vi ser fremtidige superligaspillere i dem, men det er alligevel en fordel at have spillet i EfB’s egen ungdomsafdeling. Her kan de vænne sig til livet som professionel fodboldspiller i et trygt miljø, hvor deres familie, skolen, holdkammeraterne, omklædningsrummet, øvelserne og alt andet i forvejen er bekendt. Samtidigt kender og stoler vi på deres evner.

I enhver karriere vil der være tider, da alting udvikler sig, som man ønsker. Hvis man skal bevise sig selv i en ny klub langt væk hjemmefra, bliver det sværere, og mange spillere forsvinder i sådanne perioder. Hvis denne proces foregår i et miljø, hvor klubben ved, hvad du kan, vil ingen give spilleren en kold skulder.

For klubben er der således den samme fordel. Vi har kendt spillerne i lang tid, vi kender deres karakter, deres potentiale, og hvis det ikke går som ønsket, kan vi tidligt identificere problemerne og håndtere dem. Det er en kæmpefordel under udviklingen.

Kriterierne for at skrive kontrakt med spillere er talent, potentiale og karakter. Når vi tror på disse spillere, lukker vi døren for andre spillere – også uden for klubben, da vi kun har 24 pladser i førsteholdstruppen.

Tråden tilbage til samarbejdsklubberne

Der skal lyde en stor ros til EfB’s ungdomsafdeling. Det er endnu en gang lykkedes for at producere spillere, som kan blive fremtidige topspillere. Ungdomsafdelingens spilleruddannelse er succesfuld, og med Mathias Kristensen og Lasse Mikkelsen er der seks spillere i førsteholdstruppen, der stadig kan spille for topholdet i U19 Ligaen. Jeppe Højbjerg, Jeppe Brinch og Marco Lund er ligeledes produkter af klubbens ungdomsafdeling.

Jeg kan godt lide at arbejde med unge spillere, men de kan komme fra mange forskellige steder. At vælge spillere fra ens eget ungdomsafdeling er en disciplin i sig selv – vi kaldet det intern scouting. Fodboldfolk er som oftest utålmodige, og vi har ofte en tendens til kun at se bristerne ved vores egne spillere, da vi ved alt om dem.

I EfB talte vi meget sammen, før vi besluttede, at disse spillere skal være en del af det fremtidige førstehold. Alle trænere giver deres mening til kende, deres skolekoordinator og tutor har ligeledes spillet en vigtig rolle. Det gælder også den fysiske træner og Niels Erik Søndergård, der praktisk taget har fulgt hvert eneste skridt, de har taget. På den måde får man det mest objektive billede af den enkelte spiller. Til trods for at fodbold og objektivitet sjældent går hånd i hånd.

Dette er den midterste periode i processen, og nu overlader vi spillerne i hænderne på vore superligatrænere. Men vi må ikke glemme, at det begyndte med de folk, der så deres talent i en tidlig alder: Samarbejdsklubberne og deres ungdomstrænere.

Kort om spillerne

Klaus Moesgaard er relativt ny i EfB og var i kort tid med førsteholdet, inden han fik en slem skade. De fleste klubber ville have tilknyttet ham som amatør eller give ham en etårig kontrakt, indtil han atter var i topform. Vi tror på Klaus, da han tilføjer styrke og en stærk karakter til sit talent, og derfor gav vi ham en toårig kontrakt. Klaus er en sand vinder.

Anders Dreyer er topscorer i U19 Ligaen og fløjspiller, et specielt talent, der allerede havde en etårig kontrakt i klubben. Vi giver ham chancen nu, til trods for, at vi går igennem en svær tid. Tre år fordi han har mere end blot et godt spark med venstrebenet, hvilket han viste, da han kom ind på holdet på grund af Emmanuel Oti Essigbas skade.

Mark Brink og Jacob Lungi Sørensen har i mine øjne allerede bevist sig selv i kampe og hver eneste dag til træning. De blev begge tilbudt en femårig kontrakt, men Brink ville ikke binde sig i mere end fire år, og Lungi ville ikke binde sig i mere end tre år.

Kontraktens længde må være op til spillerne, men jeg tror, at de frygter, at de sælger sig selv for billigt, og når de bliver gode nok til at komme til udlandet, frygter de at være bundet til EfB. Der er jeg nødt til at lytte til spillerne, men jeg vil ikke tøve med at vende tilbage næste år med en bedre aftale, når de gør det godt. Også for at sikre klubben i fremtiden, sportsligt og økonomisk.

Grib dine drømme

Vi er her ikke kun for at sparke deres karriere i gang. Vi har investeret i spillerne, banerne og trænerne for at give dem en god baggrund, hvilket er i deres interesse for fremtiden. Hvis de gør det godt, kan de komme til udlandet og tjene mange penge, hvis de ikke gør det godt, er de ikke interesseret i at gå ned i løn, så vi har også en risiko. Jeg tror ikke på overbetaling, og men jeg tror heller ikke på underbetaling. Det vil give gnidninger i omklædningsrummet. Spillerne skal tjene, hvad de fortjener.

Det er det, der er det attraktive ved fodbold. Alle disse beslutninger bliver gjort ud fra erfaring, viden, omstændigheder og forventninger. Det er en kompleks blanding. Fodbold er ikke videnskab, da en stor part er baseret på forventninger, fantasi og drømme. Og det er der, spillerne kommer ind: Grib dine drømme, før de glider væk.

Og i min situation: Mist dine drømme, og du vil miste forstanden.

Ted van Leeuwen
Sportsdirektør

nyheder_divider