Nyd det – mens du kan

20. jan. 2016

I fodboldverdenen er der glæder og skuffelser både på den korte bane med kampudfald hver weekend og på den lange bane, hvor man ser på den enkelte spillers fodboldmæssige udvikling.

Jeg har et fantastisk job, hvor jeg stort set hver dag er på træningsbanen enten med morgentræning med vores fodboldspillere fra Bohrskolens eliteidrætsklasser, U-trupstræning med de bedste spillere på ungdomsuddannelserne eller med et eller flere hold, typisk U17, U19 eller superligaholdet. Til alle træningspas er der masser af engagement, vilje, energi, dedikation, glæde, lyst til at blive bedre og gøre sit ypperste, og niveauet er sindssygt højt. Det er et kæmpeprivilegium at arbejde med ’drengene’ i EfB – uanset om de er 12 eller 35 år. Vi har et unikt samarbejde med SFS-klubberne og en enestående træningskultur i EfB med fremragende spillere og dygtige engagerede ambitiøse trænere. Det glæder jeg mig over at være en del af – hver eneste dag.

Som spiller er det absolut ingen selvfølge, at man er med i klubbens elitære set-up. For at komme i en af Bohrskolens eliteklasser er man blevet udvalgt (selekteret) blandt typisk langt flere end 500 jævnaldrende fodboldspillere i SFS-klubberne. Det skal man huske at være hammerstolt af og nyde, for det er langt fra sikkert, at man som spiller også er klar til at tage næste step.

Den tunge besked

Kravene til vores spillere skærpes, efterhånden som de bliver ældre, og nåleøjet bliver hele tiden mindre. Vi trænere taler konstant sammen om spillerne, og vi evaluerer dem stort set i forbindelse med hvert træningspas. På forskellige tidspunkter og flere gange om året ”hæver vi os op i helikopteren” sammen og vurderer på den enkelte spillers udvikling, nuværende niveau og fremtidige potentiale, når alle forhold tages i betragtning. I den forbindelse vil nogle af vores dejlige drenge blive vejet og fundet for lette.

Det er med blødende trænerhjerte, at man fortæller en spiller og hans forældre, at rejsen som elitespiller i EfB stopper her. Det er forfærdeligt at se skuffelsen i ansigterne og forståeligt, at spiller og forældre ofte bliver frustrerede og er uenige i afgørelsen. Men det hjælper, at vi altid er fire til syv trænere, der intensivt har observeret utallige træningspas og kampe og har diskuteret spillerens fremtid meget seriøst gennem længere tid, inden beslutningen tages.

Ingen træner afgør alene en EfB-spillers fremtid, og selv om vi er mange og kvalificerede trænere, kan vi naturligvis tage fejl. Hvis vi tager fejl, giver det selvfølgelig stof til eftertanke, men vi vælger at glæde os på spillerens vegne, hvis det lykkes ham at slå igennem i en anden klub.

Det er helt fair, at spilleren og forældrene føler skuffelse, men man bør også huske at være stolt af, at man trods alt nåede så langt, som man gjorde. Spilleren har forhåbentligt i EfB haft ”en fantastisk rejse”, som de siger i X-faktor og lignende udskillelsesprogrammer.

Du har ikke spildt din tid

Det er meget hårdt at være med til at skyde spillernes drømme om at spille for Bayern München, Tottenham eller andre storklubber ned, men en grundig og rettidig selektion er en forudsætning for at holde de bedste spillere skarpe, presse spillerne til det yderste på den korte og lange bane og få de allerbedste ind i superligatruppen - hvis vi da ikke har solgt dem til udlandet inden.

Det er et faktum, at det kun lykkes for få spillere i verden, for meget få fra Norden, næsten ingen fra Danmark og endnu færre fra vores sydvestjyske område at komme til en europæisk topklub. I mindre målestok kan man sige, at kun de allerdygtigste og mest ihærdige af vores dygtige ungdomsspillere kommer til at spille fast på Blue Water Arena eller i udenlandske klubber.

Det er klubbens og min ambition, at det lykkes for så mange af vores egne spillere som muligt, men det er også vores ambition, at de mange spillere, der ikke når det, har nydt tiden som eliteungdomsspiller i EfB, har passet deres uddannelse og har udviklet sig såvel fodboldfagligt som menneskeligt. Husk at nyde rejsen, så længe den varer.

Jens Letort , A+-træner

nyheder_divider