Talentchef: Sådan bliver vi endnu bedre

11. mar. 2014

Det nye år er også tiden, da der skal evalueres og kigges frem mod nye mål. I talentudviklingen er det i U17/19 at kunne fastholde det fine indhold fra efteråret og gerne lægge lidt til. 

U17 kan på resultatsiden gøre noget, der dog er bestemt af stabile præstationer i alle kampe. Og det skal siges, at der bestemt finder en god udvikling sted i et rigtigt fint miljø. En yderst talentfuld gruppe, der nu også får gavn af, at en række førsteårsspillere er ved at finde fodfæste. Træningsmiljøet er bedre og endnu mere præget af en optimal konkurrence – og vi kan sammen stille større krav til hinanden.

Afdelingen har forberedt sig med en række kampe på både U16- og U17-niveau. En lang række spillere har været begunstiget af repræsentative opgaver for Danmark. Træningslejren for både U17/19 i Groningen i uge 7 skulle optimere op mod turneringsstarten i begyndelsen af marts.

U19 går i forhold til turneringen ind i en sjov og spændende fase. Holdet har været tophold hele vejen, og en række spillere må både klare U19 og få muligheden for at udvikle sig yderligere i reserveligakampene. Foråret er også her tiden, da vi skal finde det næste trin for de bedste spillere. Det være sig A-trupstatus eller et træningsmiljø, der også hænger sammen med uddannelse for den kategori af spillere, der endnu ikke er færdig med en ungdomsuddannelse. Vi oplever den glæde, at spillere nu også fra U19 søger mod college i USA – og oven i købet får fulde scholarships. En stor cadeau til vort talentarbejde og en fantastisk mulighed for spillerne.

Der har været lidt tilgang i U19, og det var egentlig også hensigten i U17. Vi har som nogle af de få - og er måske den bedste klub i Danmark på det felt - en regional tilgang til talentrekruttering. Men vi vil også bringe enkelte spillere udefra ind i fremtiden. Dels for at dække over positioner, vi ikke selv råder over, dels for at få en mere nuanceret opfattelse af, hvilke krav vi stiller til en talentfuld spiller samt en bevidstgørelse hos forældre og rådgivere omkring disse krav. Vi vil gerne klargøre, hvad EfB vil byde ind med i forhold til den enkelte spiller, ud over at stille et kompetent trænings- og udviklingsmiljø til rådighed. Med andre ord vil vi skærpe det daglige konkurrencemiljø.

U15 spiller nu i en ny turnering – dog kun med en enkelt udskiftning af hold. Her må vi kunne gøre tingene bedre i Danmark. Der skal en langt skarpere konkurrence til på dette niveau. En meget bred trup på færdigheder og med dygtige topspillere og især mange spillere med udviklingsmuligheder. Vi kan måske komme i klemme på lidt fysik i foråret, men der er rigtige mange fodboldkompetencer til stede.

U14 har øvet sig i efteråret og vil med garanti lægge noget til her i foråret. Tendenserne var til stede i det sene efterår, og Simon, Torben og drengene vil gerne præstere mere.

U13 har haft travlt, har været suveræne i efteråret og spiller vel en dobbeltturnering inden foråret første kampe. Det har givet mange stævner, og en mulighed for at få prøvet drengene af mod dygtige spillere i Danmark, også i forhold til at blive optaget i eliteidrætsklasserne på Vestervangskolen. Det er en lang proces, og mange vil gerne være en del af dette meget fine udviklingsmiljø. Selv om der er ansøgningsfrist i marts, forsætter processen det næste år frem. De dygtige spillere er et produkt af arbejdet i Sydvestjysk Fodbold Samarbejde (SFS) – på talentplan, på udviklingsmiljøer i klubberne og på fremsynede ledere i klubberne.

For disse grupper er der også et lokalt event for anden gang at se frem til. Driftige folk i U13,U14 og U15 med Torben Egelund i spidsen, arrangerer en turnering – KIA Elite Cup - Kristi Himmelfartsferien med op til 16 hold i hver række. De bedste danske hold sammen med store klubber fra Sverige, Norge, Holland, Tyskland, Slovakiet og Tjekkiet. Det bliver stort på banerne på Gl. Vardevej med finalekampe på Esbjerg Atletikstadion og Blue Water Arena.

Foråret rundes altid af med begyndende udtagelser i U14 i DBU. Talenttræf i Vejle for U15 om end i en reduceret udgave. Her håber vi naturligvis på at have et stort kontingent af spillere med.

Vi er inviteret til U19-turnering igen i Ilvesheim i slutningen af juli. Senest nåede vi i finalen mod Hoffenheim. En lang række af de spillere, der var med her, har nået Superligaen: Jacob, Jonas, Casper, Mikkel V. - og Martin Braithwaite og Lasse Vigen spiller andetsteds.

Så turneringen er igen et led i udviklingen af dygtige spillere til den bedste trup.

Godt fodboldforår.
Karsten Sejerup.
Talentanvarlig. 

nyheder_divider